Kraujažolė – gamtos dovana sveikatai ir grožiui

Kraujažolė (lot. Achillea millefolium) – tai daugiametis augalas, kuris dažnai aptinkamas laukinėse pievose, miškuose ir netgi miesto želdynuose. Lietuvoje kraujažolė buvo žinoma ir vertinama šimtmečius dėl savo gydomųjų savybių. Šis augalas turi ryškiai baltas arba šviesiai rausvas žiedų kekes ir smulkiai karpytus lapus, kurie primena plunksnas. Dėl savo įvairiapusio poveikio žmogaus sveikatai, kraujažolė tapo nepakeičiamu augalu liaudies medicinoje ir šiuolaikiniuose žolelių preparatuose.

Kraujažolė

Kraujažolės nauda sveikatai

Kraujažolė nuo seno buvo naudojama įvairioms ligoms gydyti. Viena iš pagrindinių jos savybių – žaizdų gydymas ir kraujavimo stabdymas. Iš čia ir kilo lietuviškas pavadinimas „kraujažolė“. Karo metu kariai nešiodavo šio augalo lapus su savimi, kad galėtų greitai sustabdyti kraujavimą žaizdose.

Šiandien kraujažolė naudojama gydant įvairias sveikatos problemas, tokias kaip:

  • Virškinimo sistemos sutrikimai: Kraujažolė padeda malšinti skrandžio ir žarnyno spazmus, mažina pūtimą ir gerina virškinimą.
  • Moterų sveikata: Kraujažolė reguliuoja menstruacinį ciklą ir padeda sumažinti skausmus menstruacijų metu. Taip pat ji gali padėti sumažinti menopauzės simptomus.
  • Odos problemos: Kraujažolės ekstraktas naudojamas gydant įvairias odos problemas, tokias kaip bėrimai, spuogai, egzema ir nedidelės žaizdos.
  • Raminamasis poveikis: Kraujažolė padeda mažinti stresą ir nerimą, todėl dažnai naudojama žolelių arbatose kaip natūralus raminamasis preparatas.

Kaip naudoti kraujažolę?

Kraujažolę galima naudoti įvairiais būdais, priklausomai nuo pageidaujamo poveikio. Štai keletas populiariausių būdų, kaip panaudoti šį augalą:

Kraujažolių arbata

Vienas iš paprasčiausių būdų naudoti kraujažolę – tai iš jos virti arbatą. Ši arbata padeda virškinimui, mažina skausmus ir ramina nervų sistemą. Norėdami paruošti arbatą, reikia užpilti šaukštelį džiovintos kraujažolės puodeliu verdančio vandens, uždengti ir leisti pritraukti apie 10 minučių. Gerti šią arbatą rekomenduojama 1-2 kartus per dieną, priklausomai nuo poreikio.

Kraujažolių tinktūra

Kraujažolių tinktūra yra dar vienas veiksmingas būdas panaudoti šį augalą. Ji gali būti naudojama išoriškai žaizdoms ir įbrėžimams gydyti arba vartojama viduje virškinimo sutrikimams palengvinti. Norėdami pasigaminti tinktūrą, susmulkinkite šviežias kraujažolės dalis ir užpilkite jas spiritu ar stipriu alkoholiu, laikykite tamsioje vietoje kelias savaites, o tada nukoškite. Vartokite tinktūrą pagal gydytojo ar žolininko nurodymus.

Kosmetika su kraujažole

Dėl savo odą gydančių savybių kraujažolė dažnai naudojama natūralioje kosmetikoje. Jos ekstraktas dedamas į kremus, losjonus ir tepalus, kurie padeda gydyti odos problemas, mažina paraudimus ir uždegimus. Be to, kraujažolė naudojama ir kaip natūralus tonikas odos valymui.

Kraujažolės rinkimas ir paruošimas

Kraujažolę galima rinkti nuo pavasario iki rudens, kai ji aktyviai žydi. Geriausia rinkti žiedynus ir viršutines augalo dalis. Surinktas kraujažoles reikia išdžiovinti vėsioje, gerai vėdinamoje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Tinkamai išdžiovinta kraujažolė išlaiko savo gydomąsias savybes iki vienerių metų.

Įdomūs faktai apie kraujažolę

Kraujažolė ne tik turi gydomųjų savybių, bet ir įdomią istoriją bei simboliką. Štai keletas faktų, kurių galbūt nežinojote:

  • Kraujažolė buvo pavadinta senovės graikų mitologinio didvyrio Achilo garbei. Manoma, kad Achilas naudojo šį augalą žaizdoms gydyti.
  • Kraujažolė kartais vadinama „žolių karaliene“, nes ji yra viena universaliausių ir plačiausiai naudojamų vaistinių augalų.
  • Senovėje kraujažolė buvo laikoma magišku augalu, kuris saugojo žmones nuo blogos energijos ir blogos akies.
  • Kai kurios šalys naudoja kraujažolę kaip natūralų repelentą prieš vabzdžius.

Išvados

Kraujažolė – tai universalus augalas, kuris gali būti naudojamas įvairiais būdais, pradedant nuo sveikatos gerinimo iki grožio priežiūros. Nesvarbu, ar norite nuraminti nervus, pagerinti virškinimą ar gydyti odos problemas, kraujažolė gali būti natūralus sprendimas. Tačiau svarbu nepamiršti, kad nors kraujažolė yra natūralus augalas, jos vartojimas turi būti saikingas, o esant rimtesnėms sveikatos problemoms – pasikonsultuokite su gydytoju ar žolininku.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *