Ka valgyti viduriuojant: arbatos pasirinkimas ir naudingi patarimai

Viduriavimas – tai nemalonus virškinimo sutrikimas, kuris gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, tokių kaip infekcijos, stresas, netinkama mityba ar tam tikrų vaistų vartojimas. Nors dažniausiai šis negalavimas praeina savaime, svarbu imtis veiksmų, kad būtų galima palengvinti simptomus ir padėti organizmui greičiau atsigauti. Vienas iš natūralių būdų, padedančių sumažinti viduriavimo simptomus, yra arbatos vartojimas. Šiame straipsnyje aptarsime, kokią arbatą reikėtų gerti viduriuojant, bei ką dar valgyti, kad organizmas greičiau atsigautų.

Ka valgyti viduriuojant

Arbatos, padedančios palengvinti viduriavimo simptomus

Arbata yra ne tik puikus gėrimas, bet ir natūralus gydymo būdas, galintis padėti esant virškinimo sutrikimams. Viduriuojant, svarbu pasirinkti tokias arbatas, kurios padeda raminti virškinimo sistemą ir mažinti uždegimą.

Imbiero arbata

Imbieras jau seniai žinomas dėl savo priešuždegiminių savybių. Imbiero arbata gali padėti sumažinti virškinimo trakto uždegimą ir nuraminti skrandį. Be to, imbieras padeda sumažinti pykinimą, kuris kartais lydi viduriavimą.

Ramunėlių arbata

Ramunėlių arbata yra viena populiariausių natūralių priemonių virškinimo sutrikimams gydyti. Ji turi raminamųjų ir priešuždegiminių savybių, todėl gali padėti sumažinti žarnyno dirginimą ir sumažinti pilvo spazmus.

Pipirmėčių arbata

Pipirmėčių arbata yra puikus pasirinkimas, norint sumažinti virškinimo sutrikimus. Ji padeda atpalaiduoti raumenis virškinimo trakte ir sumažina pilvo pūtimą bei spazmus. Pipirmėtės eteriniai aliejai taip pat gali padėti sumažinti viduriavimo dažnumą.

Juodoji arbata

Nors juodoji arbata dažniau siejama su kofeinu, ji taip pat turi sutraukiamųjų savybių, kurios gali padėti sumažinti viduriavimą. Juodojoje arbatoje esančios taninai gali padėti sutvirtinti žarnyno sieneles ir sumažinti vandens praradimą.

Ką valgyti viduriuojant?

Be tinkamos arbatos pasirinkimo, svarbu atkreipti dėmesį ir į mitybą, siekiant greičiau atsigauti nuo viduriavimo. Štai keli maisto produktai, kurie gali padėti sumažinti simptomus ir užtikrinti tinkamą organizmo hidrataciją.

Ryžiai

Ryžiai yra lengvai virškinamas maistas, kuris padeda sutvirtinti išmatą. Ryžių nuoviras taip pat gali padėti atkurti prarastus skysčius ir elektrolitus.

Bananai

Bananai yra puikus kalio šaltinis, kuris padeda atkurti organizmo elektrolitų pusiausvyrą. Jie taip pat turi pektino – tirpios skaidulos, kuri padeda sutvirtinti išmatą ir sumažinti viduriavimo dažnumą.

Virti obuoliai

Virti obuoliai yra lengvai virškinami ir gali padėti sumažinti virškinimo sutrikimus. Juose esantis pektinas padeda sutvirtinti išmatą ir pagerinti žarnyno sveikatą.

Švelnios sriubos

Viduriuojant labai svarbu palaikyti organizmo hidrataciją. Švelnios, neriebios sriubos, pavyzdžiui, vištienos arba daržovių sultiniai, gali padėti atkurti prarastus skysčius ir užtikrinti pakankamą maistinių medžiagų kiekį.

Ko reikėtų vengti viduriuojant?

Viduriuojant yra svarbu vengti tam tikrų maisto produktų, kurie gali pabloginti simptomus ar dirginti virškinimo sistemą.

  • Riebus ir keptas maistas: Šie maisto produktai yra sunkiai virškinami ir gali pabloginti viduriavimo simptomus.
  • Pieno produktai: Nors pienas ir jo produktai gali būti naudingi sveikai žarnyno mikroflorai palaikyti, viduriuojant juos reikėtų laikinai vengti, nes jie gali dirginti virškinimo sistemą.
  • Alkoholis ir kofeinas: Šie gėrimai gali padidinti dehidrataciją ir sustiprinti viduriavimo simptomus.
  • Aštrus maistas: Aštrūs patiekalai gali dirginti žarnyną ir pabloginti simptomus.

Patarimai, kaip greičiau atsigauti

Be tinkamo maisto ir arbatos pasirinkimo, yra keletas papildomų būdų, kaip galite pagreitinti atsigavimo procesą:

  • Gerkite daug vandens, kad išvengtumėte dehidratacijos.
  • Venkite stiprių fizinių apkrovų, leiskite savo kūnui pailsėti.
  • Laikykitės lengvos dietos, kol simptomai išnyks.
  • Venkite streso ir pervargimo, nes tai gali pabloginti virškinimo sutrikimus.

Apibendrinant galima teigti, kad tinkama mityba ir arbatos vartojimas gali padėti greičiau atsigauti nuo viduriavimo. Svarbu atkreipti dėmesį į savo kūno poreikius ir pasirinkti švelnius, lengvai virškinamus maisto produktus bei natūralias priemones, tokias kaip arbata, kurios padės sumažinti nemalonius simptomus.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *