Arbata – vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, vertinamas dėl savo skonio įvairovės, aromato ir teigiamo poveikio sveikatai. Tačiau vis dažniau susimąstome apie tai, ką geriame, ir kiek kalorijų gauname su kiekvienu puodeliu. Ar arbata gali turėti įtakos mūsų svoriui? Kiek kalorijų slepiasi skirtingose arbatos rūšyse? Šiame straipsnyje išsamiai panagrinėsime arbatos kaloringumą, atsižvelgdami į įvairius veiksnius, kurie jam daro įtaką.
Grynos arbatos kaloringumas: arbatžolės be priedų
Pradėkime nuo pagrindų. Gryna arbata, pagaminta tik iš arbatžolių (nesvarbu, ar tai žalioji, juodoji, baltoji, ulongo ar puero arbata) ir vandens, praktiškai neturi kalorijų. Viename puodelyje (apie 240 ml) grynos arbatos yra vos 2-3 kalorijos. Šis skaičius toks mažas, kad dažniausiai jis net neįtraukiamas į dienos kalorijų normą. Taigi, jei mėgstate gryną arbatą be jokių priedų, galite mėgautis ja be jokios sąžinės graužaties dėl papildomų kalorijų.
Šios kelios kalorijos atsiranda dėl arbatžolėse esančių nedidelių kiekių angliavandenių ir baltymų. Tačiau jų kiekis toks minimalus, kad realios įtakos svoriui neturi.
Cukraus įtaka arbatos kaloringumui
Situacija iš esmės keičiasi, kai į arbatą pridedame cukraus. Cukrus yra pagrindinis kaloringumo „kaltininkas”. Vienas arbatinis šaukštelis cukraus (apie 4 gramus) turi maždaug 16 kalorijų. Taigi, jei į arbatos puodelį įdedate du arbatinius šaukštelius cukraus, pridedate 32 kalorijas, o tai jau gerokai daugiau nei grynos arbatos kaloringumas.

Jei per dieną išgeriate kelis puodelius saldintos arbatos, šios kalorijos susisumuoja. Pavyzdžiui, trys puodeliai arbatos su dviem arbatiniais šaukšteliais cukraus kiekviename, per dieną pridės beveik 100 kalorijų. Ilgainiui tai gali turėti įtakos jūsų svoriui, ypač jei nesate fiziškai aktyvūs.
Medaus įtaka arbatos kaloringumui
Medus dažnai laikomas sveikesne alternatyva cukrui, tačiau jo kaloringumas yra panašus. Vienas arbatinis šaukštelis medaus (apie 7 gramus) turi apie 21 kaloriją. Nors medus turi šiek tiek daugiau kalorijų nei cukrus, jis taip pat turi ir naudingų medžiagų, tokių kaip antioksidantai ir vitaminai. Tačiau, kalbant apie kalorijas, skirtumas nėra labai didelis. Jei saldinate arbatą medumi, taip pat turėtumėte atsižvelgti į jo kalorijų kiekį.
Pieno ir grietinėlės įtaka arbatos kaloringumui
Pieno ir grietinėlės pridėjimas į arbatą taip pat padidina jos kaloringumą. Pieno rūšis ir kiekis turi didelę įtaką. Pavyzdžiui:
- Neriebus pienas (0,1% riebumo): 100 ml turi apie 34 kalorijas.
- Pusriebis pienas (1,5% riebumo): 100 ml turi apie 47 kalorijas.
- Riebus pienas (3,2% riebumo): 100 ml turi apie 61 kaloriją.
- Grietinėlė (10% riebumo): 100 ml turi apie 118 kalorijų.
- Grietinėlė (30% riebumo): 100 ml turi apie 292 kalorijas.
Jeigu į arbatą pilate nedidelį kiekį neriebaus pieno, kalorijų skaičius išauga nežymiai. Bet jeigu renkatės riebią grietinėlę ir jos nepagailite, arbatos kaloringumas gali išaugti kelis kartus.
Kiti priedai ir jų įtaka kaloringumui
Be cukraus, medaus, pieno ir grietinėlės, į arbatą kartais dedami ir kiti priedai, kurie taip pat gali turėti kalorijų:
- Citrina: Skiltelė citrinos prideda labai mažai kalorijų (apie 1-2), tačiau citrinos sultys jau turi šiek tiek daugiau (apie 6 kalorijos viename valgomajame šaukšte).
- Imbieras: Šviežio imbiero gabalėlis praktiškai neturi kalorijų.
- Mėta: Švieži mėtų lapeliai taip pat beveik neturi kalorijų.
- Sirupai: Įvairūs sirupai (pvz., klevų, agavų, vaisių) turi daug kalorijų, panašiai kaip cukrus ar medus. Jų kaloringumas priklauso nuo konkretaus sirupo sudėties.
- Uogos ir vaisiai: Džiovintos uogos ir vaisiai turi daugiau kalorijų nei švieži. Pavyzdžiui, sauja džiovintų spanguolių gali turėti apie 100-130 kalorijų.
Arbata su burbuliukais (Bubble tea)
Burbulinė arbata, dar žinoma kaip „Bubble tea” arba „Boba tea”, yra atskira kategorija, kurios kaloringumas gali būti labai didelis. Šis gėrimas dažniausiai gaminamas iš juodosios arba žaliosios arbatos, pieno, cukraus ir tapijokos rutuliukų („burbuliukų”). Taip pat gali būti dedama įvairių sirupų, vaisių tyrės, ledų ir kitų priedų.
Burbulinės arbatos kaloringumas labai skiriasi priklausomai nuo sudėties ir porcijos dydžio. Mažas puodelis (apie 350 ml) gali turėti nuo 200 iki 300 kalorijų, o didelis puodelis (apie 700 ml) – net 400-600 kalorijų ar daugiau. Didžiausią įtaką kaloringumui turi cukraus kiekis, tapijokos rutuliukai ir pieno/grietinėlės riebumas.
Kaip mėgautis arbata be sąžinės graužaties?
Jei norite mėgautis arbata ir nesukti galvos dėl kalorijų, štai keletas patarimų:
- Rinkitės gryną arbatą be priedų. Tai pats paprasčiausias būdas išvengti papildomų kalorijų.
- Jei norite saldumo, naudokite mažiau cukraus ar medaus. Palaipsniui mažinkite saldiklių kiekį, kol priprasite prie mažiau saldaus skonio.
- Vietoj cukraus ar medaus išbandykite natūralius saldiklius. Stevija yra natūralus, nekaloringas saldiklis.
- Vietoj pieno ar grietinėlės rinkitės augalinį pieną. Migdolų, sojų ar avižų pienas dažnai turi mažiau kalorijų nei karvės pienas.
- Būkite atsargūs su burbuline arbata. Jei mėgstate šį gėrimą, rinkitės mažesnes porcijas, prašykite mažiau cukraus ir rinkitės liesesnį pieną.
- Skaitykite etiketes. Jei perkate jau paruoštą arbatą buteliuose ar pakeliuose, atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytą kalorijų kiekį.
- Eksperimentuokite su skoniais Į arbatą dėkite citrinos, imbiero, mėtų ar kitų prieskoninių žolelių, kad suteiktumėte jai skonio be papildomų kalorijų.
Apibendrinimas
Arbata pati savaime yra mažai kaloringas gėrimas. Tačiau įvairūs priedai, ypač cukrus, medus, pienas ir grietinėlė, gali gerokai padidinti jos kaloringumą. Norint kontroliuoti suvartojamų kalorijų kiekį, svarbu atkreipti dėmesį į tai, ką dedate į savo arbatos puodelį. Mėgaukitės arbata atsakingai ir rinkitės sveikesnes alternatyvas, kad galėtumėte mėgautis šiuo nuostabiu gėrimu be sąžinės graužaties.