Erškėtuogių arbatos nauda: nuo senovės iki šių dienų

Erškėtuogės – tai ne tik gražūs, ryškiai raudoni vaisiai, puošiantys erškėčių krūmus rudenį, bet ir tikras vitaminų bei mineralų lobynas. Nuo seno erškėtuogių arbata vertinama dėl savo gydomųjų savybių ir malonaus, šiek tiek rūgštoko skonio. Šiame straipsnyje panagrinėsime, kuo ypatinga erškėtuogių arbata, kokią naudą ji teikia mūsų organizmui ir kaip ją tinkamai paruošti.

Erškėtuogių sudėtis: vitaminų bomba

Erškėtuogės išsiskiria ypač didele vitamino C koncentracija. Jose šio vitamino yra kelis kartus daugiau nei citrusiniuose vaisiuose ar juoduosiuose serbentuose. Vitaminas C yra stiprus antioksidantas, būtinas imuninės sistemos stiprinimui, kolageno gamybai, geležies įsisavinimui ir daugybei kitų gyvybiškai svarbių procesų.

Be vitamino C, erškėtuogėse gausu ir kitų vitaminų: A, E, K, B grupės vitaminų (B1, B2, B3, B6). Vitaminas A svarbus regėjimui, odos sveikatai, imuninei sistemai. Vitaminas E – dar vienas stiprus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo pažeidimų. Vitaminas K būtinas kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai. B grupės vitaminai dalyvauja medžiagų apykaitoje, nervų sistemos veikloje, energijos gamyboje.

Erškėtuogėse taip pat randama mineralinių medžiagų: kalio, magnio, kalcio, geležies, cinko, mangano. Kalis svarbus širdies ir kraujagyslių sistemai, magnis – nervų sistemai ir raumenų funkcijai, kalcis – kaulams ir dantims, geležis – kraujodarai, cinkas – imuninei sistemai ir odos sveikatai, manganas – antioksidacinėms reakcijoms.

Be vitaminų ir mineralų, erškėtuogėse yra ir kitų biologiškai aktyvių junginių: flavonoidų, karotenoidų, pektinų, organinių rūgščių. Flavonoidai ir karotenoidai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, o pektinai – skaidulomis, gerinančiomis virškinimą.

Erškėtuogių arbatos nauda: nuo senovės iki šių dienų

Erškėtuogių arbatos nauda sveikatai

Dėl savo unikalios sudėties erškėtuogių arbata pasižymi įvairiapuse nauda sveikatai:

  • Stiprina imuninę sistemą. Didelis vitamino C kiekis padeda organizmui kovoti su infekcijomis, peršalimu ir gripu.
  • Mažina uždegimą. Antioksidantai ir kiti biologiškai aktyvūs junginiai padeda slopinti uždegiminius procesus organizme.
  • Gerina virškinimą. Pektinai, esantys erškėtuogėse, veikia kaip natūralios skaidulos, gerinančios žarnyno veiklą ir padedančios esant vidurių užkietėjimui.
  • Stiprina širdį ir kraujagysles. Kalis ir flavonoidai padeda reguliuoti kraujospūdį, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir stiprina kraujagyslių sieneles.
  • Gerina odos būklę.Vitaminas A, vitaminas C, ir antioksidantai gerina odos elastingumą.
  • Teikia energijos. B grupės vitaminai dalyvauja energijos gamybos procesuose, todėl erškėtuogių arbata gali padėti įveikti nuovargį ir suteikti žvalumo.
  • Padeda esant sąnarių skausmams. Kai kurie tyrimai rodo, kad erškėtuogių ekstraktas gali padėti sumažinti sąnarių skausmą ir sustingimą, sergant osteoartritu.
  • Gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Kai kurie tyrimai rodo, kad erškėtuogės gali padėti pagerinti gliukozės toleranciją ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje.
  • Saugo nuo lėtinių ligų. Antioksidantai, esantys erškėtuogėse, padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų, kuriuos sukelia laisvieji radikalai, ir taip gali sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, vėžys ir Alzheimerio liga, riziką.

Kaip paruošti erškėtuogių arbatą?

Erškėtuogių arbatą galima ruošti tiek iš šviežių, tiek iš džiovintų erškėtuogių. Svarbu naudoti kokybiškas, nepažeistas uogas.

Arbata iš šviežių erškėtuogių:

  1. Nuplaukite erškėtuoges šaltu vandeniu.
  2. Šiek tiek pasmulkinkite uogas, kad geriau išsiskirtų naudingosios medžiagos.
  3. Užpilkite erškėtuoges verdančiu vandeniu (apie 2 šaukštus uogų stiklinei vandens).
  4. Uždenkite indą ir leiskite arbatai pritraukti 10-15 minučių.
  5. Nukoškite arbatą ir mėgaukitės.

Arbata iš džiovintų erškėtuogių:

  1. Užpilkite džiovintas erškėtuoges verdančiu vandeniu (apie 1-2 šaukštus uogų stiklinei vandens).
  2. Uždenkite indą ir leiskite arbatai pritraukti 15-20 minučių. Arba pavirkite 5-10 minučių ant silpnos ugnies.
  3. Nukoškite arbatą.

Erškėtuogių arbatą galima gerti tiek karštą, tiek šaltą. Ją galima pagardinti medumi, citrina ar imbieru. Taip pat galima maišyti su kitomis vaistažolėmis, pavyzdžiui, mėtomis, ramunėlėmis ar liepžiedžiais.

Į ką atkreipti dėmesį?

Nors erškėtuogių arbata yra saugi daugumai žmonių, tačiau kai kuriais atvejais reikėtų būti atsargiems:

  • Alergija.Jei esate alergiški erškėčiams ar kitiems rožinių šeimos augalams (pvz., braškėms, avietėms), erškėtuogių arbata gali sukelti alergiją.
  • Inkstų akmenys.Didelis vitamino C kiekis gali padidinti oksalatų susidarymą šlapime, o tai gali padidinti inkstų akmenų riziką žmonėms, turintiems polinkį į jų susidarymą.
  • Sąveika su vaistais. Erškėtuogių arbata gali sąveikauti su kai kuriais vaistais. Jeigu vartojate kokius vaistus, geriau pasikonsultuoti su gydytoju.
  • Nėštumas ir žindymas. Nėščioms ir žindančioms moterims erškėtuogių arbatą reikėtų vartoti saikingai ir pasikonsultavus su gydytoju.

Erškėtuogių panaudojimas ne tik arbatai

Erškėtuogės naudojamos ne tik arbatai ruošti. Iš jų gaminami džemai, uogienės, sirupai, marmeladai, kompotai, vynai. Erškėtuogių aliejus naudojamas kosmetikoje – jis drėkina, maitina ir regeneruoja odą. Erškėtuogių milteliai gali būti naudojami kaip maisto papildas, pridedant juos į jogurtą, košę ar kokteilius.

Apibendrinimas

Erškėtuogių arbata – tai natūralus ir skanus būdas stiprinti sveikatą ir gerinti savijautą. Dėl savo unikalios sudėties ji pasižymi įvairiapuse nauda: stiprina imunitetą, mažina uždegimą, gerina virškinimą, stiprina širdį ir kraujagysles, teikia energijos ir saugo nuo lėtinių ligų. Svarbu naudoti kokybiškas erškėtuoges ir atkreipti dėmesį į galimas kontraindikacijas.

Komentarai

Kolkas komentarų nėra

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *