Šaltalankių arbatos sirupas: Saulėtas skonis ir sveikatos šaltinis

Šaltalankis – nuo seno vertinamas augalas, kurio ryškiai oranžinės uogos slepia tikrą vitaminų ir mineralų lobyną. Iš šių uogų gaminami įvairūs produktai: sultys, uogienės, aliejus, o taip pat ir nuostabus šaltalankių arbatos sirupas. Šis sirupas – tai ne tik puikus būdas pasimėgauti unikaliu šaltalankių skoniu, bet ir praturtinti savo organizmą naudingomis medžiagomis, ypač šaltuoju metų laiku. Šiame straipsnyje panagrinėsime, kuo ypatingas šaltalankių arbatos sirupas, kaip jį pasigaminti namuose, kaip vartoti ir kokią naudą jis teikia mūsų sveikatai.

Šaltalankių nauda sveikatai: Kodėl verta rinktis šį sirupą?

Šaltalankiai (Hippophae rhamnoides) – tai krūmai arba nedideli medžiai, augantys Europoje ir Azijoje. Jų uogos pasižymi išskirtine maistine verte. Jose gausu vitamino C (net kelis kartus daugiau nei citrusiniuose vaisiuose!), vitamino A, E, K, B grupės vitaminų, taip pat įvairių mineralų, tokių kaip kalis, magnis, kalcis, geležis. Be to, šaltalankiuose yra riebalų rūgščių (omega-3, omega-6, omega-7, omega-9), antioksidantų, flavonoidų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.

Dėl tokios gausios sudėties šaltalankiai ir iš jų pagamintas sirupas pasižymi šiomis savybėmis:

  • Stiprina imuninę sistemą. Didelis vitamino C kiekis padeda organizmui kovoti su infekcijomis, peršalimo ligomis ir virusais.
  • Pasižymi antioksidaciniu poveikiu. Antioksidantai saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio, lėtina senėjimo procesus ir mažina riziką susirgti lėtinėmis ligomis.
  • Gerina virškinimą. Šaltalankiai skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą, gerina žarnyno peristaltiką ir gali padėti esant vidurių užkietėjimui.
Šaltalankių arbatos sirupas: Saulėtas skonis ir sveikatos šaltinis
  • Palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą. Šaltalankiuose esančios riebalų rūgštys ir antioksidantai padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina kraujagyslių sieneles ir gerina kraujotaką.
  • Teigiamai veikia odos būklę. Vitaminas A ir E, esantys šaltalankiuose, svarbūs odos sveikatai, padeda jai atsinaujinti, drėkina ir saugo nuo žalingo aplinkos poveikio.
  • Gerina regėjimą. Vitaminas A yra būtinas geram regėjimui, ypač prietemoje.
  • Gali padėti esant uždegiminiams procesams. Šaltalankiai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
  • Suteikia energijos. Dėl vitaminų ir mineralų gausos šaltalankiai gali padėti kovoti su nuovargiu ir suteikti energijos.

Naminis šaltalankių arbatos sirupas: Gaminimo receptai

Pasigaminti šaltalankių arbatos sirupą namuose nėra sudėtinga. Yra keletas skirtingų receptų, tad galite pasirinkti labiausiai patinkantį.

Klasikinis šaltalankių sirupo receptas

Ingredientai:

  • 1 kg šaltalankių uogų
  • 1 kg cukraus (galima naudoti ir mažiau, pagal skonį)
  • 500 ml vandens

Gaminimas:

  1. Šaltalankių uogas nuplaukite ir gerai nusausinkite.
  2. Uogas sutrinkite trintuvu arba sumalkite mėsmale.
  3. Gautą tyrę supilkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies apie 10-15 minučių.
  4. Nukoškite per marlę arba tankų sietelį, kad pašalintumėte sėklas ir odeles.
  5. Į gautą skystį suberkite cukrų ir virkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol sirupas sutirštės (apie 20-30 minučių). Tirštumą galite reguliuoti pagal savo poreikius – kuo ilgiau virsite, tuo sirupas bus tirštesnis.
  6. Karštą sirupą supilstykite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite.
  7. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Šaltalankių sirupas su imbieru ir citrina

Šis receptas suteiks sirupui ne tik papildomo skonio, bet ir sustiprins jo imunitetą stiprinančias savybes.

Ingredientai:

  • 1 kg šaltalankių uogų
  • 800 g cukraus
  • 500 ml vandens
  • 50 g šviežio imbiero šaknies
  • 1 citrina

Gaminimas:

  1. Šaltalankių uogas, imbierą ir citriną (su žievele, bet be sėklų) nuplaukite. Imbierą nulupkite.
  2. Šaltalankius, imbierą ir citriną sutrinkite trintuvu arba sumalkite mėsmale.
  3. Gautą masę sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių.
  4. Nukoškite per marlę arba tankų sietelį.
  5. Į gautą skystį suberkite cukrų ir virkite, kol sirupas sutirštės.
  6. Karštą sirupą supilstykite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite.
  7. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Šaltalankių sirupas be virimo

Šis metodas leidžia išsaugoti daugiau vitaminų.

Ingredientai:

  • 1 kg šaltalankių uogų
  • 1 kg medaus (arba cukraus, jei medaus netoleruojate)

Gaminimas:

  1. Šaltalankių uogas nuplaukite ir gerai nusausinkite.
  2. Uogas sutrinkite trintuvu arba sumalkite mėsmale.
  3. Sumaišykite šaltalankių tyrę su medumi (arba cukrumi) iki vientisos masės.
  4. Gautą masę sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite.
  5. Laikykite šaldytuve. Šis sirupas gali būti laikomas kelis mėnesius.

Šaltalankių arbatos sirupo vartojimas

Šaltalankių arbatos sirupą galima vartoti įvairiais būdais:

  • Su arbata: Įdėkite 1-2 arbatinius šaukštelius sirupo į puodelį šiltos (ne verdančios!) arbatos.
  • Su vandeniu: Sumaišykite sirupą su vandeniu (šiltu arba šaltu) ir gaukite gaivų ir sveiką gėrimą.
  • Kaip desertų pagardą: Sirupu galite pagardinti blynus, varškę, jogurtą, ledus ar kitus desertus.
  • Kaip padažą: Šaltalankių sirupas gali būti naudojamas kaip marinatas mėsai ar paukštienai, suteikiant jai saldžiarūgščio skonio.
  • Gryną: Profilaktiškai galima vartoti po 1-2 arbatinius šaukštelius sirupo per dieną.

Svarbu nepamiršti, kad šaltalankių sirupas, nors ir labai naudingas, turėtų būti vartojamas saikingai, ypač jei jame yra daug cukraus. Jei sergate cukriniu diabetu ar turite kitų sveikatos problemų, prieš pradėdami vartoti šaltalankių sirupą, pasitarkite su gydytoju.

Įdomūs faktai apie šaltalankius

Šaltalankiai ne tik vertingi savo maistinėmis savybėmis bet ir apipinti įdomiais faktais

  • Senovės Graikijoje šaltalankiai buvo naudojami arklių pašarui. Buvo pastebėta, kad arkliai, ėdantys šaltalankių lapus ir uogas, turėjo blizgantį kailį ir gerą sveikatą. Iš čia kilo ir lotyniškas šaltalankių pavadinimas *Hippophae* – „blizgantis arklys“.
  • Šaltalankių uogos gali išsilaikyti ant krūmų per visą žiemą, net ir esant stipriam šalčiui.
  • Šaltalankiai yra labai atsparūs augalai, galintys augti įvairiomis sąlygomis, net ir nederlingoje dirvoje.
  • Kai kuriose šalyse šaltalankiai naudojami dirvožemio erozijai stabdyti.
  • Iš šaltalankių uogų gaminamas ne tik sirupas, bet ir aliejus, kuris plačiai naudojamas kosmetikoje ir medicinoje.
  • Šaltalankių lapai taip pat gali būti naudojami arbatai.

Apibendrinimas

Šaltalankių arbatos sirupas – tai puikus būdas mėgautis šių vertingų uogų skoniu ir nauda sveikatai ištisus metus. Jį lengva pasigaminti namuose, o vartojimo būdų įvairovė leidžia kiekvienam atrasti sau tinkamiausią. Nepamirškite, kad šaltalankiai – tai tikras gamtos stebuklas, dovanojantis mums energijos, stiprybės ir sveikatos.

Komentarai

Kolkas komentarų nėra

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *